Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Určitě jste si všimli i vy nádherně lesklých vlasů v nějaké reklamě na vlasovou kosmetiku. Možná jste si řekli, že to je spíše důsledek techniky a ne přírody. Kdybychom však vlasům dali jejich volnost, nezasahovali jim do jejich struktury a pečlivě se o ně starali, tak by krásně lesklé určitě byly. Lesk vlasů způsobuje odraz světla. Pokud je vlas zdravý, nenarušený, tak je efekt viditelný už z dálky.

Každý vlas se skládá z 3 částí – dřeně, vlasové kůry a kutikuly. Kutikula je ochranný obal, který chrání vlas. Kutikula má strukturu šupinek. A právě tady často dochází k poškození šupinek při mytí vlasů, sušení a barvení.   

Při mytí se šupinky mírně rozevřou a můžeme tak vymýt nečistoty, které se na vlasech zachytily.  Při mytí šamponem není třeba vlasy drhnout, stačí je jemně promnout a opláchnout a tento proces zopakovat 2x. Po mytí je dobré použit kondicionér, aby se šupinky jakoby zavřely, přilnuly k vlasové kůře a chránily vnitřek vlasů. Při sušení vlasů opět platí pravidlo, čím přirozeněji, tím lépe. Takže nejzdravější pro vlasy je, když uschnou na vzduchu. Kdo balí vlasy do ručníku, ať se opět vyhne drhnutí. A pokud používáme fén, tak s nízkou teplotou a ve vzdálenosti cca 20 cm od hlavy. Fénujeme od kořínků ke konečkům a bez předklánění hlavy.

Barvení vlasů je založeno na obalení vlasů barevnými pigmenty. Aby barva vydržela déle, musí se pigment dostat částečně i do vlasů, tzn. rozevřít šupinky a dostat se do kutikuly. Asi už tušíte, že pak bychom měli pomoci speciálních preparátu šupinky zase uzavřít. Sami vidíte, že i obyčejné mytí vlasů a jejich sušení může mít za následek, poškození vlasů, které se pak nelesknou.  

A ještě informace na závěr. Vlasy budou krásné a lesklé, když budou mít potřebné živiny. Pestrá a vyvážená strava je pro ně základem. Ve stravě nebo v doplňcích stravy nemohou chybět omega kyseliny, aminokyseliny – metionin, cystin, minerály – zinek, selen, měď, železo, křemík a také vitamíny skupiny B, C i E.